Schepen van ruimtelijke ordening Mien Van Olmen (CD&V) heeft bij het provinciebestuur een subsidie gevraagd voor het opknappen van de omgeving van het Begijnhof. Moestuintjes en een mooi zicht vanop de Augustijnenlaan zijn daarbij uitgangspunten.

De omgeving rond het Begijnhof van Herentals ligt er momenteel verloederd bij.

Nochtans is het strategisch gezien een belangrijk gebied in de stad met enorm veel potentieel. Het gebied vormt de overgang tussen het drukke centrum en de rustige vallei van de Kleine Nete.

In nauw en respectvol overleg met de verschillende grondeigenaars willen we deze waardevolle omgeving in zijn oorspronkelijke functie opnieuw herstellen en maximaal ter beschikking stellen van de Herentalsenaar. Het project sluit bovendien naadloos aan op het herwaarderingsplan van het Begijnhof zelf en het natuurintegratieproject van de Hellekens.

Door dit laatste sluitstuk aan te pakken, wordt gans het parkgebied tussen de Augustijnenlaan en de Kleine Nete opgetild tot een aantrekkelijke publieke, recreatieve en educatieve groene belevingsruimte. Bovendien is dit een uitgelezen kans om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar moestuintjes in Herentals.
 
Begijnhof
De achterzijde van het Begijnhof was vroeger een open gebied. We willen het historisch patrimonium terug meer tot zijn recht laten komen door opnieuw een open zicht te creëren zowel vanuit de Begijnenvest als van op de Augustijnenlaan. De achterzijde van de tuinen bij de begijnhofwoningen moeten verfraaid worden, zodat ook deze versleten platen wal uit het zicht zal verdwijnen.
 
Volkstuinen
Historisch werden de tuinen bij de begijnhofwoningen gebruikt door de begijntjes als boomgaarden en moestuinen om in hun onderhoud te voorzien. Wij willen nu, in samenspraak met volkstuinen vzw en de grondeigenaars, in het parkgebied langs de Augustijnenlaan kwalitatieve volkstuinen aanleggen.  Dit volkstuinenproject brengt de historische functie opnieuw tot leven en geeft opnieuw een openbaar karakter aan het gebied.

Deze moestuinen moeten wel een voorbeeldproject worden: ecologische tuintjes, ingericht met oude, autochtone fruithagen en één gemeenschappelijke berging. Deze bergruimte wordt maximaal geïntegreerd in het landschap en moet door zijn unieke constructie tevens een plein vormen langs de Augustijnenlaan. Naast de tuintjes worden een ontmoetingsplaats, ruimte voor imkerij en toegankelijke wandelpaden voorzien.
 
Natuurherstel
De historische eiken dreef op de oude stadswallen is in zeer slechte staat en is door de tijd heen meer en meer verborgen geraakt. We willen deze dreef herstellen en opnieuw maximaal tot zijn recht laten komen
Het bos achter het begijnhof moet door bosbeheerwerken en exotenbestrijding omgevormd worden tot een toegankelijk speelbos in het hart van onze stad.
De maasloop die door het gebied loopt is sterk verzand en vraagt om herstellingswerken zodat zij op termijn opnieuw het regenwater kan bergen en de natuurwaarde verhoogt.
 
Een zeer ambitieus plan van eisen is opgemaakt om de site op zijn volledig potentieel uit te werken. Een dossier voor subsidieaanvraag werd bij het provinciebestuur ingediend. In een volgende stap zal een ontwerper aangeduid worden om verder aan de slag te gaan en een inrichtingsplan uit te werken om dit landschap maximaal te herstellen,' aldus Mien Van Olmen.